InfoGyőr

Oxigéntorna a Zöld Újságban
Zöld újság
2015-09-10
Meglepetés
Meglepetés
2015-09-10

InfoGyőr

Oxigéntorna az InfoGyőrben

Az Oxigén tornával segít az állóképességünk, közérzetünk, legyengült testünk kondicionálásában. Érdemes kipróbálni!

A megfelelő mennyiségű víz bevitele– legjobb az oxigénes víz, a kaqun víz- ugyan segít a normál napi tevékenység során elégetett kalóriák számát növelni, de a felesleges kalória-bevitel következtében kialakult súlyfelesleg megszüntetésére már kevés.

Az ivókúrával kombinált Oxigén torna nehezebb fizikai megerőltetés nélkül segít azoknak, akik:

  • túlsúlyban szenvednek
  • ízületi panaszaik miatt korlátozottak mozgásukban
  • magas vérnyomással élnek
  • csontritkulásban szenvednek
  • allergiás betegségben szenvednek
  • depresszióban szenvednek
  • külső izmaik deformáltak
  • vagy céljuk a dohányzásmentes életvitel kialakítása.

A torna javítja a vér oxigénszállító kapacitását, így az agy vérellátást is. Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének “karbantartásával”, szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A szervezet vészjelzéseit általában nem vesszük komolyan, és csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már orvosi beavatkozás nélkül nem vagyunk képesek azt helyreállítani.

Mondjuk, hogy két végén égetjük a gyertyát, de valójában nem gondoljuk végig, hogy, mint az autónknak, úgy a testünknek is szüksége van megfelelő “üzemanyagra”, rendszeres “műszaki ellenőrzésre”, a kenőanyagok és folyadékok cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására. Amennyiben az ellenőrzések, és a kialakult „panaszok” azonnali orvoslása még a fiatal korban rendszeres, akkor az időskori betegségek kialakulása is kisebb eséllyel fenyeget.

Az Oxigén torna során két gyakorlatot végzünk egy időben: légző- és izomgyakorlatot. A légző gyakorlat során átszellőztetjük a tüdőt: a kilégzés után visszatartjuk a lélegzetünket, így a vérünkben felhalmozódik a széndioxid, ami a szervezetünket aktiválja, és a következő belégzés során már az oxigén 100%-át fogja hasznosítani.

Az izom gyakorlatok során izometriás összehúzódás történik az izmokban – ilyenkor nincs mozgás, de ez sokkal több energiát igényel, mint a hagyományos mozgás. A hirtelen kilégzés után újra feszítések következnek, majd 8-10 másodperces légzés visszatartás. Így a belégzésnél azokhoz az izomcsoportokhoz irányul az oxigéndús vér, amelyeket korábban megterheltünk.

Miért jó az oxigén torna?
– energiát ad
– erősíti az immunrendszert
– fokozza az anyagcsere folyamatokat
– javítja a vérkeringést
– normalizálja a vérnyomást
– javítja a koncentráció képességet
– fokozza a szervezet és az agy oxigén ellátását
– elégeti a zsírt, csökkenti a térfogatot
– fejleszti a belső izmok rugalmasságát
– megfiatalít, ránctalanít

és nem kell hozzá diétázni.