Emésztőrendszer betegségei

Derékfájdalom, hátfájás
Hátfájás, derékfájás
2015-07-05
Mentális betegségek
Mentális betegségek
2015-07-05

Emésztőrendszer betegségei

Emésztőrendszer

Működésünk energiaigényének fedezésére szolgáló anyagokat (tápanyagok, víz) az emésztőrendszer veszi fel a környezetből.

A táplálék feldolgozásán kívül a bélrendszerben zajlik a méregtelenítési folyamatok nagy része, az immunanyagok termelődése, és a véralvadásban nélkülözhetetlen K-vitamin képződésének több mint fele itt valósul meg.

Emésztőrendszeri problémák

Az emésztőrendszer alapvető funkciói ha károsodnak, az nagyon komoly következményekkel jár. A rendellenességek közül leggyakoribbak a gyomor- és bélrendszer fekélyes és daganatos elváltozásai, a reflux, az irritábilis bélszindróma, a Crohn-betegség és a bélgyulladások. Az emésztőrendszeri betegségek ugrásszerűen terjednek – a „fejlett” világ lakóinak milliói szenvednek emésztőszervet érintő „civilizációs” megbetegedésekben, különféle allergiákban.

Emésztőrendszer - http://drinfo.hu/hirek/heti-tema/6866-%C3%A1tfog%C3%B3an-az-em%C3%A9szt%C5%91rendszer-betegs%C3%A9gei

Emésztőrendszer – Forrás: http://drinfo.hu/hirek/heti-tema/6866-%C3%A1tfog%C3%B3an-az-em%C3%A9szt%C5%91rendszer-betegs%C3%A9gei

Az emésztési problémák eredhetnek helytelen táplálkozási szokásokból, pszichés, idegi eredetű panaszokból és szervi elváltozásokból. A panaszok egy részét étrendi és életmódbeli változtatásokkal meg lehet szüntetni, más részüknél gyógyszeres kezelés szükséges.

A táplálék feldolgozása és az oxigén

Az emésztőrendszerben a táplálék feldolgozásához oxigénre van szükség. Számokban kifejezve 1 liter oxigén felhasználásából 34 kJ energia felszabadulására következtethetünk. Ha valamely okból a kelleténél a sejtek kevesebb oxigént kapnak, mint amire szükségük van a feldolgozáshoz, akkor az energiatermelő folyamatok sérülnek. Az oxigénhiányos sejtek új energiaforrás után néznek, és oxigént nem igénylő erjesztéssel cukrot bontanak le. Ez a folyamat felborítja a sejtanyagcserét, és nemkívánatos salakanyagokat termel.

Ennek következtében gyenge, egészségtelen sejtek jönnek létre, melyek elvesztették védekező, alkalmazkodó képességüket. Az ilyen sejtek védtelenné válnak a különböző vírusok, gombák, baktériumok és egyéb kórokozók támadásával szemben.

A maximális emésztési teljesítmény és egészségi állapot elérésének kulcsa tehát a sejtek és a vér oxigén ellátásának tökéletesítése, mert az emésztőszervek is csak így tudnak megfelelően működni.

A táplálék mennyisége és minősége

A legtöbb ember által fogyasztott étel minősége árt saját emésztésének: olyan ételt esznek, mely a szervezetben túlzott mértékű savat termel. Étrendjük bővelkedik vörös húsokban, kávéban és szénsavas italokban. Ennek eredménye az optimálisnál kevésbé lúgos környezet kialakulása.

A magas zsírtartalmú étrend, különösen a többszörösen telítetlen zsírokat tartalmazó, szintén növeli az oxigén felhasználást. Számos vélemény szerint az étkezés közbeni folyadékbevitel felhígítja a gyomornedvet és csökkenti a szervezet tápláléklebontó képességét. Ez már rövidebb távon is gyomorrontást vagy égést, gáztermelődést, valamint rothadást eredményezhet.

Nem mellékes a bevitt táplálék mennyisége sem. A túl sok étel megterheli az emésztést és feléli a szervezet energiáját. Mindez azért következhet be, mert nincs olyan fiziológiai folyamat, amely nagyobb erőfeszítést követelne a szervezettől, mint az emésztés.

Miért fontos az oxigén?

Az emberi szervezetben komoly mennyiségű salak- és méreganyag, valamint felesleges nyálka halmozódhat fel az évek során. Ha ehhez még felületes légzést, oxigénhiányt okozó stressz is társul, annyira felborulhat a szervezet egyensúlya, hogy az nem képes spontán módon megszabadulni a méreganyagoktól.

A nem megfelelően megemésztett fehérjékből, keményítőkből és cukrokból olyan vegyületek ( szkatol, indol, fenol, hidrogén-szulfid, ecetsav, alkohol és szén-dioxid) keletkeznek, amelyek felszívódva a genetikailag gyenge pontokon fájdalmat, ízületi gyulladást, köszvényt, daganatokat stb. okoznak.

Így válhat a még “tökéletes” étrend mellett is elégtelenné a bélműködés, hiszen elképzelhető, hogy nem szívódik fel a bélfalon keresztül, mert a méreganyagok,vagy más rothadó lerakódás állja útját. Ezért nem mindig az számít, hogy mit eszünk, hanem az, hogy mit tudunk belőle megemészteni.

Minél tisztábbak vagyunk belülről, minél jobb a felszívódás, annál kevesebbet kell ennünk. A megfelelő mennyiségű oxigén segíti az emésztést, megelőzi a táplálék rothadását, segíti a bélcsatorna kórokozó baktériumoktól, élesztőgomba-fertőzésektől és más betegségektől való megtisztítását , vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és gyógynövények hatóanyagainak felszívódását és hasznosulását.

Adjon egy esélyt magának, próbálja ki Ön is!