Hátfájás, derékfájás

Érrendszeri megbetegedések
Érrendszer betegségei
2015-07-05
Emésztőrendszer
Emésztőrendszer betegségei
2015-07-05

Hátfájás, derékfájás

Derékfájdalom, hátfájás

Létünk alapja testi és lelki szempontból is a gerinc, amely törzsünk vázát alkotja. A gerincen jellegzetes görbületek vannak, amelyek a két lábon járás, az állás és ülés hatására fejlődnek ki.

A nyaki szakasz előre konvex (lordosis), a háti hátra konvex (kyphosis), az ágyéki/lumbalis ismét előre domború (lordosis), végül a keresztcsonti/sacralis megint hátra domborodik (kyphosis). Ezek a görbületek a gerincet egy függőlegesen jól rugózó képződménnyé teszik, ami az ember álló helyzetben történő járása, sportolása stb. közben biztosítja az agyat tartalmazó koponya rugalmas alátámasztását. A gerinc oldalirányú (frontalis) görbületeit scoliosisnak nevezzük.

Derékfájdalom, derékfájás

A derékfájás, derékfájdalom egyike a leggyakoribb megbetegedéseknek: az egész világ népességének közel 80 %-át érinti.

A derékfájást számos tényező okozhatja. Leggyakoribb előidézői a túlnyújtott hátizmok és gerincízületi szalagok, valamint a túlságosan összenyomott porckorongok és a túlzottan feszes, görcsös gerinckörnyéki izmok, amelyek a helytelenül kivitelezett  emelés, cipelés vagy egy hirtelen rossz mozdulat következtében alakulnak ki.

Az ilyen akut vagy krónikus rendellenességeknek csak egy részében képes bármilyen gyógyszer segíteni, ott is inkább a fájdalom enyhítésében. Mellékhatásként a tovább terhelhető gerinc jelzéseitől eltekintve további problémák alakulhatnak ki.

A derékfájás fajtái

A derékfájdalom lehet állandó, és terhelésre fokozódó. Ilyenkor a gerinc statikai hibáit (pl. hanyag tartás, gerincferdülés), az ágyéki gerinc túlterhelésének következményeit a szervezet akaratunktól függetlenül próbálja fixálni, rögzíteni, általában ülő foglalkozásúaknál. Javasolt a monoton munka félbeszakítása, a gerinc megmozgatása, törzskörzés, hiszen egyébként az állandó izomfeszülés miatt az izomszövetekben lecsökken a keringés, csökken a tápanyagellátás, lelassul az anyagcsere, ellenben felhalmozódnak az anyagcsere melléktermékek, méreganyagok. Ezek okozzák a fájdalmat.

Amennyiben a derékfájás rossz mozdulatra (cipőfűzés, csomag emelése, gyomlálás, hólapátolás) jelentkezik, a fájdalom néhány óra vagy legkésőbb 1-2 hét alatt magától is megszűnik. Helyi meleg pakolás, meleg fürdő, illetve pihenés, fájdalomcsillapítók.

Hogyan segíthet az Oxigén torna?

Az Oxigén torna lehetővé teszi, hogy mélyebben szívjuk be a levegőt és így több oxigén kerüljön a szervezetünkbe. Ezt a megfelelő tornagyakorlatokkal a gerinc, a csípő, a hát megfelelő területeire irányítjuk, így oldjuk az izomfeszültséget, helyreállítjuk a keringést, a tápanyagellátást és a salakanyagok elszállítását.

A gyakorlatsor nem univerzális, hanem a 10 órás tanfolyam során mindenki egyéni alkatának és céljainak megfelelő pózokat sajátít el, amiket a begyakorlás után otthon végezhet.

Adjon egy esélyt magának, próbálja ki Ön is!