Érrendszer betegségei

Légzőszervi, légúti megbetegedések
Légúti betegségek
2015-07-05
Derékfájdalom, hátfájás
Hátfájás, derékfájás
2015-07-05

Érrendszer betegségei

Érrendszeri megbetegedések

A vérkeringés a szív, a vér és az érrendszer összefoglaló neve, ami felelős a megfelelő hőmérséklet és pH érték fenntartásáért (homeosztázis), harcol a betegségek ellen, valamint oxigént, tápanyagokat, gázokat és hormonokat szállít a teljes testben.

Érdekes tények az érrendszerről

  • A véredényrendszer a bőr után testünk legnagyobb szerve (100 000 km azaz 2,5-szer körüléri a földet.) Egy négyzetcentiméternyi bőrt 1 méter hosszúságú érrendszer hálóz be.
  • A szív miközben 100 000-szer ver naponta, percenként 6-7 liter vért pumpál a sejtjeinkhez. Ez egy emberélet alatt megközelítőleg 2 milliárd szívverést jelent. Az egyetlen szervünk, amelyik folyamatosan mozog – nap nap után.
  • A koszorú-artéria a szívizmon helyezkedik el és különleges mechanikai igénybevételnek van kitéve. Minden egyes szívveréskor az artéria szétnyomódik, több mint 4000-szer óránként.
  • Adott pillanatban a kapillárisoknak csak egy részében van aktív vérkeringés, mivel a testben lévő vér kevés ahhoz, hogy egyidejűleg az összes érbe jusson. A testünk vérmennyiségének kb. 60 százaléka a visszeres rendszerben van, míg a koszorúerekbe a vérmennyiség 5-10 százaléka kerül.
  • A szívből kiáramló vér kb. 25 másodperc alatt járja körül a testet. Egy csepp vér naponta több mint ezerszer fut végig. A teljes vérmennyiség 5 percenként áramlik át a veséken, ahol részben megtisztul a felesleges vagy mérgező anyagoktól.
  • A legnagyobb hasi függővéna 3 cm keresztmetszetű.
  • Az erekben néhol akkora a nyomás, hogy a vért akár 9 méter távolságba is kispriccelné sérülés esetén.
  • A szemfenéki erek érhálózata az egyetlen, amelynek alapján a szervezet érrendszerének állapotára következtetni tudunk. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, így hamar láthatóvá válnak a tünetek.

Az érrendszer megbetegedései

Az érrendszer betegségei a szívben, az agyban, végtagjainkban, és nyirokrendszerünkben is komoly gondokat okozhatnak. Az érszűkület, trombózis, valamint a szívbetegségek életünket is veszélyeztetik.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy az érfal megvastagszik, rugalmassága csökken, a belső érkeresztmetszet vagy jelentősen kitágul, vagy összeszűkül, ha a falában meszesedés következik be. A meszesedés miatt az ellátott testrész vérkeringése csökken, esetleg teljesen megszűnik, ami által az egyes szervekben (agy, szív, hasi szervek, végtagok) átmeneti vagy végleges károsodás, szövetelhalás jön létre az adott szerv funkciójának károsodásával.

Az érrendszer és az oxigén

Ha a szívizom – szívkoszorúér-megbetegedés miatt – elégtelen vérellátásban részesül, az érintett sejt aerob anyagcseréről anaerob anyagcserére áll át.
Kialakulhat reperfúziós (oxigénnel való újratelítési) sérülés olyan sejtekben, melyek sérült, de nem halálos hipoxiás körülményeknek voltak kitéve. A reperfúziós sérülést például a szabad oxigéngyökök létrejötte stimulálja, melyek károsítják a sejtmembránt és szétrepesztik a kromoszómákat. A termelt szabad oxigéngyökök mennyisége közvetlen összefüggésben áll a helyi vértelenségi időszak súlyosságával és időtartamával.

A civilizált emberek többsége felületesen lélegzik, nem használja rekeszizmát és tüdeje teljes kapacitását, mozgásszegény életmódot él, stresszesek a hétköznapjai.

Az Oxigén torna aktivizálja a szervezetünket, az oxigén pont azokra a helyekre összpontosul, ahol szükség van rá. Építi a sejteket, fejleszti a belső izmok rugalmasságát, fokozza az anyagcserét, javítja a vérkeringést, normalizálja a vérnyomást és a visszér problémákat.

A gyakorlatsor nem univerzális, hanem a 10 órás tanfolyam során mindenki egyéni alkatának és céljainak megfelelő pózokat sajátít el, amiket a begyakorlás után otthon végezhet.

Adjon egy esélyt magának, próbálja ki Ön is!